Kesä 2024 - Sääkoettelemuksia ja "virnottajia"
Pitkän talven jälkeen kevättä odottaa paljon. Jokaisen kevään ja kesän säät ovat kuitenkin hieman aina arvoitus, sillä paikallissää voi poiketa ennusteista. Keväällä 2024 Taidearboretumilla lumi suli myöhään suojaisella paikalla. Yleensä paahteisella paikalla se on etu kasveille. Nyt kevät alkoi läkähdyttävillä helteillä. Keväällä osalla kasveja oli siten juuristo vielä jäässä ja latvaosat aloittivat helteessä kasvun. Tämä oli osalle kasveja kohtalokas yhdistelmä. Alkushokkilämmöstä toipuneille runsaat sateet saivat ne ylittämään keskimääräiset pituuskasvut. Gladiolus hurjasteli 190 cm ja kosmoskukka 160 cm pituudella. Hiirenvirnasta mitattiin jopa 233, 5 cm pituuskasvu. Olipa siis "virnottaja" melkoinen liaani!
Perhosille sateisempi kesä ei ollut mieleinen ja määrät
jäivät keskitasoon. Sudenkorennot viihtyivät edelleen paikalla ja "pääjoukot"
ilmaantuivat jälleen elokuussa. Sudareista ilmestynee syksyn kuluessa tarkempi 4-vuotiskauden
tutkimusartikkeli. Kimalaisten määrä oli hyvää tasoa (parhaimpina päivinä 330
yksilöä), mutta ei ihan huippuvuoden 2023 kaltainen (440 yksilöä parhaimpana
päivänä). Rakennuksessa pesiville kimalaisille hellejaksot olivat rankkoja ja
ne tuulettivat pesäänsä helteellä vuorovaihdoin. Positiivista oli eri
kimalaislajien aiempaa tasapainoisemmat lukumäärät lajeittain.
Taide menee Taidearboretumilla omia polkujaan. Kasvitaideteoksia huolletaan joka kesä ja varmistetaan paikan lajien hyvinvointi. Taide itsessään on jatkuvaa ja kummallista sinnittelyä jonkin olemattoman eteen. Elävien kirja -kasvitaideteos sai muutamia muutoksia kesällä, joissa lajisto on muutettu puupainotteisemmaksi. Se kertoo muutoksista niin paikassa kuin ajassa. Teos myös osallistunee muutoin seuraavaan PuuBestis-projektiin tulevaisuudessa. Kirjapuolella painatusta odottelee lasten ja aikuisten (& pilke silmäkulmassa vain aikuisten) harrastekirja, jossa veikeä Wilhelmi T B. kertoo lähiluontojuttujaan ja kasvipitoisia ruokareseptejään.
Kesä on mennyt myös Suomalaisia puu- ja
metsäaineistoja keräten PuuBestis-projektiin. Olethan yhteyksissä, jos
haluat kertoa/jakaa oman tarinasi elämäsi merkityksellisestä puusta tai metsästä
(historian, ulkoasun tai muun ominaisuuden puitteissa). Kirjassa on vielä hieman
tilaa mielenkiintoisille puuyksilöiden/metsän kohtaloille.
23.4. KIRJAN JA RUUSUN PÄIVÄ (World Book and Copyright day= "The book & rose day")
Kirjan ja ruusun päivää 23.4. on jo pitkään vietetty maailmalla kirjan ja tekijänoikeuksien teemapäivänä. Siihen on vuosien mittaan liitetty erilaisia yksityiskohtia, kuten sukupuolten väliset ruusun ja kirjan vaihdot, alkuperäiskielien aseman tärkeys ja valitaanpa maailmassa kirjapääkaupunkejakin vuosittain. Vuonna 1995 Unesco korosti kirjoja rauhan, yhteenkuuluvuuden ja vapauden symbolina.
Sähköistyvän, yhä hektisemmän ja epävakaamman maailman kynnyksellä kirjat voivat tuoda mukanaan mm. vakautta, lohtua, varmistettua tietoa ja innovaatioita. Kirjat myös ylläpitävät marginaalikielien elinvoimaa, auttavat ymmärtämään eri elämän osa-alueiden muutoksia ja luonnon tilaa sekä tukevat yksilön tunnekehitystä ja sivistystä. Näiden kautta kirjat rakentavat kestävää kehitystä yhteiskunnassa ja ovat osa kulttuurillista huoltovarmuutta. Tarkistakaamme ja päivittäkäämme siis kirjatilanteemme.
Kirjan perinteinen rakenne on muuttunut aikojen saatossa, mutta se on kuljettanut ja säilyttänyt vuosituhansien ajan monenlaista tietoa ja tunnetta ilman sähköä. Sähkötön kirja rentouttaa, säästää silmiäsi, ei kuluta jatkuvasti sähköä ja on helposti saatavilla, jos annat sille tilaa kodistasi. Kirjailija työllistää itsensä lisäksi puolestaan monia ammattialoja kirjoillaan, kuten kirjapainoja, graafisia suunnittelijoita, kuvataiteilijoita, kirjastoja, kauppaa, tapahtumatuottajia, kustannusalan ihmisiä, kriitikoita jne.
Kirjailijat eivät teekirjojaan samoista lähtökohdista.Kirjailijan työtä, kirjan näkyvyyttä ja suosituksia säätelee nykyisin kallis markkinointi, alan sääntelyt, some jne. Nämä vaikuttavat mm. siihen, miten kirja ja lukija kohtaavat. Laajempien näkökulmien löytyminen voi edellyttää useiden eri kirjojen lukemista ja tiedon vertailua. Tiedon etsiminen on kuitenkin parhaimmillaan jännittävä matka, jota yllätykset rikastavat. Myös marginaalista tulee laadukkaita kirjoja (esim. omakustanteet), joihin panostetaan täydellä sydämellä ja ammattitaidolla. Maailman moninaisuuden osittainenkin ymmärtäminen tarvitsee erilaisten kirjojen ja eri tekijöiden kirjoittamien kirjojen lukemista avautuakseen, ei vain jumiutumista samoihin lukutottumuksiin.
Tämän vuoden Kirjan ja ruusun päivänä laitan jakoon kolme kappaletta uusimman Via Ursus -Jääkarhun tie runokirjaa erikoislisäkansilla (kts. kuva). Se on vastapaino tusinatuotekirjatuotannolle ja painetun kirjan aliarvostamiselle. Via Ursuksen erikoisversioiden toteutuksessa on yhdistetty 1600-luvun puukansiperinne ja nykyaikainen laserpolttotekniikka. Kansimateriaalina sertifioitu koivuvaneri ja korkki. Käytännössä kirjan kansien kaiverrukset aktivoivat tuntoaistia ja kirjassa on puun tuoksu. Suunnittelu ja loppukokoonpano ovat allekirjoittaneen käsityötä. Kirjat annetaan eniten tarjoavalle ja lähtöhinta on 50 e. Tarjouksia otan vastaan sähköpostiini toukokuun 2024 loppuun saakka. Kirjan tuotto menee seuraavan lasten ja aikuisten yhteisharrastekirjan tuotantokuluihin, mikä ilmestyy näillä näkymin ensi syksynä.
- Ruusu sinulle kirjan lukija ja kirjailijakollegat -
Via Ursus – Jääkarhun tie
runokokoelma on ilmestynyt 3.3.2024.
(The new poem book Via Ursus-The Road of Polar Bear has been published 3.3.2024)
Kirjan julkaisupäivä 3.3. on YK:n maailman luontopäivä. Tuona päivänä on suotavaa muistaa ja palauttaa mieliin paitsi luonnon monimuotoisuutta, myös sen haavoittuvuutta. Esimerkiksi Jääkarhun "matkan päätös" arvioidaan olevan jo 100 vuoden päässä. Monella muulla lajilla tilanne on vielä paljon heikompi. Luonnon vuorovaikutusketjujen vuoksi yhden lajin kohtalo liittyy toisiin lajeihin suoraan tai elottoman luonnon välityksellä. Vaalikaamme siis yhteiseloamme ja elinympäristöä kaikkialla.Eiran toiseen runokokoelmaan on koottu runoja vuosilta 2020–2024. Mukana on myös allekirjoittaneen valokuvia ja kuvia veistoksista, joihin osa runoista kietoutuu. Lopputuloksena on syntynyt Via Ursus –Jääkarhun tie, jonne lukija voi matkata pohtimaan elämän "heikkoja ja kestäviä jäitä". Runojen aiheet koskettavat paitsi ihmisen ja muiden eliölajien, myös elottoman luonnon kohtaloita. Näissä kohtaloissa on yllättävän paljon yhtäläisyyksiä ja riippuvaisuuksia.
Kirjan julkaisupäivä 3.3. on YK:n maailman luontopäivä. Päivä muistuttaa luonnon monimuotoisuudesta ja sen haavoittuvuudesta. Esimerkiksi Jääkarhun "matkan päätös" arvioidaan olevan jo 100 vuoden päässä. Monella muulla lajilla tilanne on vielä paljon heikompi. Luonnon vuorovaikutusketjujen vuoksi yhden lajin kohtalo liittyy toisiin lajeihin suoraan tai elottoman luonnon välityksellä. Vaalikaamme siis yhteiseloamme ja elinympäristöä kaikkialla.
Kirja: mustavalkoinen, pehmeä kantinen, soft touch -laminoitu, pääkieli suomi, 79 sivua. Saatavilla verkkokaupoista tai edullisemmin suoraan kirjoittajalta. Runojen käyttöä koskevat tiedustelut ensisijaisesti kirjoittajalta. Kiitos laadukkaasta painotyöstä ja ystävällisestä palvelusta jyväskyläläiselle painotalolle Digipaino kirjaksi.Net. Suosittelen!
"Kameleontin" merkkivuosi 2024
Taidearboretumin 10-vuotisen toimintataipaleen juhlavuosi
(The year 2024 is jubilee year for Artarboretum (gratitude for 10-years of nature conservation activities and other anniversaries).
On aika katsoa taakse ja eteen. Antaa menneiden mennä, antaa hetki kiitokselle ja ottaa sitten askel eteenpäin. Juhlan hetki määrittyy Taidearboretumin siivekkään väen mukaan eli kun useimmat heistä ovat lennähtäneet paikalle. Se "väki" tietää parhaimmat säätkin. Juhlavuoden iloksi Taidearboretum täydentyy muutamin puutarhakasvein, taideteoksin ja ehkäpä uusi kirjakin ilmaantuu…
UUSI KIRJA ILMESTYNYT 27.11.2023 !
(New book will be published 27.11.2023)
Tuhkattuja toisinajatuksia Suomen geo- ja biodiversiteetistä. (200 s.)
Kirjassa kansainvälisen Unescon geodiversiteettipäivän sanomaa:
eloton luonto on elollisen luonnon säilymisen perusta.
Kirja käsittelee elollisen ja elottoman luonnon vuorovaikutusta ja sen muutosta niin kauneudessaan kuin teknoympäristön rakentamisen runtelemana. Kirjasta löytyy pohdintoja ja tutkimuksia mm.: vihreän siirtymän valmiusasteesta, luonnon ja teknoympäristön suhteesta, rauhan merkityksestä suojelussa, äärisääolosuhteista paahde-elinympäristöissä sekä lajitapauksia (yli 60) erityyppisiltä kasvupaikoilta.
- Saatavilla/varattavissa useista verkkokaupoista.
- Tutustu ja vinkkaa eteenpäin! Kiitos.
Unescon toinen kansainvälinen geodiversiteettipäivä (Unesco International Geodiversity Day) on pian 6.10.2023 ! On siis aika kääntää katseet jälleen lähialueen maa- ja kiviainesvarojen käyttöön sekä vesistöjen tilan seurantaan. Mieti miten sinä voisit kohentaa tai suojata näiden elinympäristöjen tilaa, jotta upeat geologiset maisemat säilyisivät tuleville sukupolville ja niiden elinympäristöt pysyisivät suotuisina monille elollisille lajeille.
Tänä vuonna Taidearboretumilla ei ole tapahtumaa asian tiimoilta, mutta vuodenvaihteessa ilmestyy geo- ja biodiversiteetin teemainen tietokirja. Joten seuraa sivujen tiedotusta.
Siipien suhinaa ja suojelutyön tiivistymistä maailmalle!
- Kesän 2023 Taidearboretumin kuulumisia
Tämä kesä oli säiden koettelemus Taidearboretumille. Pitkään kolea alkukesä raekuuroineen ja keskimäärin moneen vuoteen nähden sateisempi kesä toi omat haasteensa. Monilla kaksisiipisillä lajimäärät näyttäisivät jäävän pieniksi. Näistä huolimatta saatiin mm. nokkosperhosten lukumäärissä uusi päiväkohtainen ennätys 35 yksilöä ja keisarinviittoilla 23 yksilöä. Kimalaisiakaan kesän sääoikut eivät haitanneet ja Taidearboretumin linjalaskennassa näitä pölyttäjiä kirmaili elokuulla 440 yksilöä. Elokuu näyttää jälleen tuoneen myös lepakoiden syysmuuttopysähdyksen paikalle. Lepakoiden "naksuttelua" kantautuu lämpinä elokuuniltoina detektoriin ja taivaalla vilahtaa ajoittain kaartelevia "nahkasiipiä".
Heinäkuussa Taidearboretum listautui mukaan myös kansainvälisiin kasvitieteellisten suojelupuutarhoiden joukkoon Botanic Garden Conservation Internationaliin ja akkredointi on myös tekeillä. Lisäksi paikka arkistoitui mukaan Itsenäisen Suomen tieteen historia -hankkeeseen.
Päin graniittia-tapahtuma on osa kansainvälisen geodiversiteettipäivän tapahtumaketjuja vuonna 2022. Unesco on asettanut geodiversiteettipäiväksi lokakuun 10.päivän, mutta ensimmäisen juhlavuoden kunniaksi asiaa juhlistetaan laajemmin eri puolilla maailmaa kuluvana vuonna. Taidearboretumin Päin graniittia-tapahtuma tuki ja juhlisti asiaa jo elokuussa 2022 ollen Suomen ensimmäinen "virallinen" geodiversiteetti-tapahtuma. Päin graniittia -tapahtuman tiedeteksteihin osallistuneet eri alojen tutkijat painottivat elottoman luonnon monimuotoisuuden huomioimista elollisen luonnon rinnalla.
Useissa tiedeteksteissä painotettiin elottoman luonnon ainutkertaisuutta ja sen nykyistä kohtuullisempaa käyttöä. Voimallisen maa-aineskäytön jälkeinen paikallinen ja alueellinen maisema ei ole enää täysin autenttisesti ennallistettavissa ja siihen liittyvät lajien ja elinympäristötyyppien kadot ovat todennäköisiä. Maa- ja kallioperän liikakäytön syyt liittyvät usein yhteiskunnan kulutuskäytäntöihin, kuten sähköistämiseen. Ajattelumuutoksia suhteessa kuluttamiseen, arjen merkityksellisyyksiin ja välttämättömyyksiin tarvittaisiin. Olisi esimerkiksi kysyttävä ja ennakoitava, millaiseksi lopulta ihmisen ja muiden lajien elinympäristöt muuttuvat lukuisten energiayksikköjen vähitellen täyttäessä ympäristöä (myös erämaassa ja maaseudulla) ja miten terveellisiä ja sosiokulttuurista hyvinvointia edistäviä ne lopulta ovat. Vihreissä teknisissä innovaatioissa on etunsa, mutta ympäristöriskejäkin on, jos innovaatio ymmärretään lopullisen valmiina irrallaan käyttöympäristöstään ja sosiokulttuurisista huomioista.
Lisätietoja seuraavissa artikkeleissa: Kestävyyspolkujen etsintää Päin graniittia-tapahtumassa. GEOLOGI -lehti vol. 75, (1) 2023, 20-25. https://www.geologinenseura.fi/sites/geologinenseura.fi/files/geologi_-_artikkelit/geologi_1_2023_s20_25_pain_graniittia.pdf
Art-Arboretum´s Towards the Granit science and art exhibition. Kansainvälisen Geodiversiteettipäivän Uutissivut Oxfordin luonnontieteellisen keskusmuseon kotisivuilla. Luettavissa osoitteessa: https://www.geodiversityday.org/post/art-arboretum-s-towards-the-granit-science-art-exhibition
GEODIVERSITEETTI ON MUUTAKIN KUIN POTKUKIVIÄ. - Päin graniittia tiedeteksteissä ja taiteessa avattiin Suomen geodiversiteetin näkymiä. Tulikaste-taideteos (Ordeal by Fire) omistautui geodiversiteetille. Keskustelua,Tiedepolitiikka-lehti (jufo 1-taso) vol. 47 (4) 2022, 62-64. Luettavissa osoitteessa: https://journal.fi/tiedepolitiikka/article/view/121583/75988